Varusteet

Varusteet pelitapahtumissa

Pelipaidan lisäksi hiekalla pelattaessa käytetään MUSTIA HIEKKAHOUSUJA ja nurmella/tekonurmella pelattaessa SINISIÄ SHORTSEJA. Tarvittaessa mustia trikoita voi käyttää shortsien alla. Viralliset pelisukat ovat KELTAISET.

Jalat ja erityisesti jalkaterät

Jalkapalloa pelataan nimensä mukaisesti jaloilla, joten jalkoihin kohdistuvan rasituksen vuoksi jalkojen hoitoon/kuntoon tulee kiinnittää huomio jo näinkin pienten pelaajanalkujen tapauksessa.

Kynnet tulee leikata säännöllisesti, jotta ne eivät hierrä ja aiheuta haavautumia yms. Jalkojen rasvaaminen varsinkin jos iho on kuiva (kantapäät lohkeilevat) on tärkeää.

Jalat tulee pitää puhtaana ja levänneenä esim. turnauksien aikana, eli pelien välissä futiskengät pois (ja lenkkarit tai sandaalit jalkaan) ja vaikkapa jalkaterien pesu (jos mahdollista). Pelisukat tulee olla puhtaat ja ehjät.

Jalkapallokengät

Jokaisella tulee olla jalkapallokengät harjoituksissa ja peleissä. Kenkien valintaan kannattaa panostaa, jotta ehkäistään mahdolliset rasitusmurtumat, hiertymät, väärät askellukset, väärät potkutekniikat, jne.

Tiedämme kaikki, että asialliset pelivälineet ja -varusteet ovat itse kullekin tärkeitä kun harrastaa liikuntaa.

Kengät eivät saa olla liian isoja (ei pituus eikä leveys suunnassa)!

Pelaajat tarvitsevat käytännössä kahdenlaisia kenkiä: yhdet sisälle saliin ja yhdet ulos.

Salikengät ovat vaaleapohjaiset (luonnonkumia) ja ne tulee olla jalkapallon (tai futsal) pelaamiseen tarkoitettu. Tennis- tai juoksutossuilla saliin (=futistreeneihin) ei saa tulla. Salikengät eivät kulu juuri lainkaan. Sen vuoksi ne voi hankkia myös käytettynä. Käytetyt kengät eivät tosin saa olla ikäloput, koska kenkä muotoutuu sisältä aina käyttäjän jalkaterän (joka meillä kaikilla on erilainen) mukaan - kenkälesti tulee olla siis kunnossa.

Varsinaiset futiskengät kannattaa hankkia siihen erikoistuneesta liikkeestä (varsinkin jos ei tunne futiskenkiä), sillä harva yleisurheiluliike tuntee ja tietää tarpeeksi jalkapallokengistä (erityisesti junnujen osalta). Yleisliikkeiden valikoimat ovat myös suppeita ja varsinkin futiskauden ulkopuolella tarjonta on vielä laihempaa.

Kenkiä ei saa ostaa ilman että pelaaja on mukana. Kasvuvaraa VAIN sopivasti => kengät kestävät kuitenkin vain yhden pelikauden maksimissaan.

Pallo

Jokaisella tulee olla pallo harjoituksissa, pelit pelataan joukkueen palloilla. Oikea pallon koko on nro 4 - pallo EI SAA olla pienempi tai isompi. Oikean kokoinen ja hyväkuntoinen pallo on tärkeä harjoitellessa jalkapallon perusasioita kuten syöttö, kuljetus ja laukaus.
Vanhat ja muutoin hyvin palvelleet pallot voi säästää piha/katupalloiksi. Pallon kuluessa se menettää muotonsa ja siitä tulee painava, erityisesti sadesäillä. Hyvä valinta on esimerkiksi Select pallo, joka ominaisuuksiltaan on paras junnupallo. Erilaiset replica (kopiot alkuperäisistä pelipalloista) pallot ovat kivan näköisiä mutta ne usein ovat "rantapallomaisia" eli ne pomppivat liikaa ja ovat potkuissa/syötöissä elottomia

Säärisuojat

Jokaisella tulee olla säärisuojat harjoituksissa ja peleissä.
Säärisuojia on lukuisia erilaisia ja niiden suhteen jokaisella pelaajalla tulee vanhempana olemaan omat mieltymyksensä. Tässä vaiheessa kannattaa valita mahdollisimman hyvin suojaavat ja jalkaan istuvat suojat, jotta ne eivät ole tiellä ja jalkoihin osuvat potkut eivät tunnu "liian pahalta".
Suositeltavia ovat sellaiset suojat, joissa on ns. kehrässuoja. Tämän tyyppiset säärisuojat kiinnitetään yläpäästään pohkeen ympäri menevällä tarrakiinnitteisellä nauhalla.
Huomioitavaa on, että tietyt futiskengät tulevat melko korkealle kehrästen kohdalta, joten säärisuojia hankkiessa kannattaa niitä kokeilla futiskenkien kanssa.